Kerst­pakketten & belasting

Moet je in 2024 belasting betalen over de kerstpakketten die je schenkt?

Hoewel Kerst nog ver weg lijkt, zijn veel werkgevers al op zoek naar een geschenk voor hun personeel of relaties. Een niet verplichte, maar voor het personeel wel een hele leuke en bijzondere traditie. Naast de belangrijke vraag “welk kerstpakket kies ik uit?” moet je als werkgever ook rekening houden met de kosten en wettelijke regels. Is bijvoorbeeld de btw verrekenbaar of zijn de kosten aftrekbaar? Puurgeschenk beantwoordt deze vragen voor je!

Per 1 januari 2015 is de werkkostenregeling voor elke werkgever verplicht. De kerstpakketten mag je belastingvrij onderbrengen in de zogeheten “vrije ruimte”.

De werkkostenregeling (WKR)

De werkkostenregeling houdt in dat de werkgever 1,7% van de loonsom t/m €400.000 belastingvrij mag schenken aan de werknemer. Deze ruimte wordt de vrije ruimte genoemd.

Binnen de vrije ruimte mogen vergoedingen aan medewerkers dus onbelast gedaan worden, tot maximaal  1,7% van je fiscale loonsom. Een kerstpakket valt onder deze vergoeding, maar bijvoorbeeld ook een fiets of bedrijfsfitness. Voor de WKR tellen dus alle vergoedingen en geschenken mee die je op jaarbasis hebt gegeven. Valt dat bedrag binnen de vrije ruimte, dan hoef je geen belasting meer te betalen. Is het totaalbedrag hoger dan toegestaan binnen de vrije ruimte, dan betaal je een eindheffing van 80%.

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Voor meer informatie zie www.belastingdienst.nl.