Duurzame kerst­pakketten, om samen bij te dragen aan de SDG’s

Monique
Monique

Het woord duurzaam heeft verschillende betekenissen: ‘bedoeld om lang mee te gaan’, ‘relatief milieuvriendelijk’ en ‘grondstof besparend’. En al deze betekenissen proberen wij zo goed mogelijk te verwerken in onze duurzame kerstpakketten. Daarnaast vinden we maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) belangrijk. Daarom houden we bij alle keuzes die we maken zoveel mogelijk rekening met mens, milieu en maatschappij.

Dat klinkt natuurlijk allemaal prachtig, maar wat betekent het concreet in onze dagelijkse bedrijfsvoering? Heel veel! We zetten het hieronder allemaal voor je op een rij en we beginnen met onze duurzame kerstpakketten: Wat maakt een kerstpakket duurzaam?

Kies een duurzaam kerstpakket

Als wij een kerstpakket het label ‘duurzaam kerstpakket’ geven, betekent het dat er biologische, vegetarische en/of veganistische producten in zitten. Daarnaast zit er vaak een ‘hoofdcadeau’ in waar je lang mee kunt doen. Jaren, het liefst. Neem bijvoorbeeld kerstpakket Jingle Bells; hiermee geef je een stoere, duurzame rugzak van gerecycled plastic cadeau. Een nog ‘groener’ pakket is het kerstpakket Love. Not Waste. Ook hierin zit zo’n mooie rugzak van gerecycled plastic, en een Mepal-lunchbox (scheelt héél veel boterhamzakjes op jaarbasis), een glazen waterfles en boekje met duin-, strand- en dijkwandelingen.

We zijn ook heel blij met kerstpakket Je eigen Tuintje, waarmee je zelf biologische groenten en kruiden kweekt. Zelfs als je alleen maar een balkon of dakterras hebt! En als laatste voorbeeld laten we je graag kerstpakket Giving zien. Hierin zit een heerlijk zachte badjas, waarvan je jaren plezier kunt hebben. Deze badjas heeft het OEKO-tex keurmerk, wat betekent dat er geen schadelijke chemicaliën of pesticiden in het textiel zitten. Belangrijk voor het milieu, en ook voor degene die hem draagt! Bovendien zitten ook in dit kerstpakket meerdere producten die niet gelijk na de kerstdagen in de prullenbak belanden, zoals champagneglazen en een kandelaar. Zo dragen we bij aan minder afval.

Met de duurzame pakketten dragen we bij aan deze Sustainable Development Goals (SDG’s):

Maatschappelijk verantwoord en sociaal ondernemen

Behalve duurzaamheid, hebben we MVO ook hoog in het vaandel. We houden rekening met de mensen om ons heen, met het milieu en met de maatschappij als geheel. Dat doen we op verschillende manieren. Zo laten wij onze kerstpakketten verpakken bij Empatec, een sociaal werk- en leerbedrijf, dat zinvol werk aanbiedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Want net als Empatec geloven wij dat zinvol werk belangrijk is voor iedereen. Dat het bijdraagt aan je ontwikkeling en je eigenwaarde, en dat het mensen tot bloei brengt.

Onze pakketten worden vervoerd door vervoersbedrijf Hoekstra dat zich net als wij voortdurend afvraagt hoe hun bedrijf nog duurzamer kan. Al hun vrachtwagens rijden op HVO100, een biobrandstof van gerecycled frituurvet, die 90% minder CO2 uitstoot dan gewone diesel. Zo worden onze kerstpakketten milieuvriendelijker vervoerd.

En we hebben natuurlijk kerstpakketten waarmee we een maatschappelijke bijdrage leveren. Wat dacht je bijvoorbeeld van kerstpakket Duurzaam Borrelen: voor iedere verkochte fles wijn in dit pakket doneren we 750 liter schoon drinkwater aan communities in Afrika. Dit doen we samen met The Good Roll Foundation & Made Blue. Datzelfde geldt overigens ook voor kerstpakket Omdenken. Een ander initiatief waarnaar ons hart uitgaat, is de Voedselbank. Daarom hebben we ook pakketten waarvan we een deel van de opbrengst afstaan aan deze organisatie, zoals kerstpakket Lekker Duurzaam Eten. Want hoe fijn is het als iedereen kan genieten van een onbezorgde kerstmaaltijd!

Je ziet dus dat we op heel veel gebieden bijdragen aan een schone, sociale en eerlijke wereld. En natuurlijk, we zijn er nog niet, maar we blijven stappen zetten! Jij ook?